O nás

Naše identita

Naše farma se nachází v údolí řek Krounky a Novohradky, samotná farma se skládá z bývalého mlýna kde se mlelo do roku 1948, na mlýn pak navazují ostatní stavení, tedy bývalý chlév se seníkem v patře a dále stodola. Naproti je pak nově postavená bourárna s chladící místností a prodejnou a obytné stavení.

Ze dvora kolem torza starého mlýnského kola se projde na zahradu, kde jsou postaveny dva kravíny a skladovací hala a další menší stavení.

Hospodařit jsme začali v roce 1992, s dojným českým strakatým skotem. V roce 1998 jsme postupným křížením přešli na Limousinský skot.

Máme-li plné stavy, staráme se o cca 200 kusů tohoto plemene.

Obhospodařujeme necelých 200 ha, kdy polovinu tvoří orná půda a druhá polovina pastviny a louky.

Limousinský skot

Plemeno limousine je plemeno pocházející z oblasti Limousine ve střední Francii. Původně bylo využíváno k tahu. Ve Francii se jedná o druhé nejrozšířenější plemeno.

Barva je červená až cihlová, jen mulec, končetiny a okolí očí jsou světlejší. Zvířata jsou nápadná výrazným osvalením především kýty, beder a plece. Plemeno je rohaté, ale v poslední době šlechtění směřuje ke zvyšování podílu geneticky bezrohých jedinců.

Limousinský skot se vyznačuje odolností proti počasí, dobrou plodností a dlouhověkostí a snadnými porody. Vynikající je též pastevní schopnost.

Vyzrálé hovězí maso

Letos jsme začali s 7. prodejním rokem, kdy nabízíme přímo naše maso, které vyzráváme.

Nejdůležitější u hovězího masa je samotné zrání, na stůl by se nám hovězí maso mělo dostat minimálně až po 10 dnech zrání.

Naše maso z Limousinského skotu, které se vyznačuje vysokou libovostí a nízkou tučností, staříme většinou minimálně 14 dní.

Proces zrání

Zrání je celý komplex procesů, který zaručí křehkost a chutnost masa. Dochází ke štěpení vazeb mezi jednotlivými vlákny masa a tím je maso křehčí.

Rozlišujeme též dva druhy zrání a to zrání suché (v chladících komorách či lednicích) a zrání mokré, poté co se maso zavakuuje.

Vyzrálé maso bývá 2 až 3 krát křehčí než maso, které tímto procesem neprojde.

Ideální je pokud maso vůbec nebudeme mrazit, jelikož tím se znehodnocuje proces zrání. Maso nám vydrží v lednici i dva týdny.

Představení našeho masa

U některého druhu masa, se nechává tuk který s sebou váže šťavnatost, a hlavně chuť masa, a někdy drží jednotlivé svaly u sebe.

Jak už bylo zmiňováno naše maso se vyznačuje nižší tučností, ta se dá „dohnat“ správným krmivem.

Maso před kuchyňskou úpravou je důležité nechat „prodýchat“ vytažené z vakuového nebo obyčejného pytlíku aby získalo pokojovou teplotu, až po té maso následně připravovat. Maso může, ale nemusíme oplachovat.